Vormen van jeugdtennis

Kaboutertennis
Bij kaboutertennis kunnen kinderen vanaf 4 jaar op een speelse, leuke manier kennis maken met de tennissport. Tikspelletjes, gooien en vangen, oog handcoördinatie oefeningen, reactiespelletjes en de beginselen van de bal- en slagvaardigheid komen allemaal aan bod. Op deze manier leren de kinderen sporten in een groep, en worden ze voorbereid op de tennislessen die ze vanaf 6 jaar kunnen gaan volgen. Kinderen van 4 en 5 jaar hoeven geen contributie te betalen om deel te kunnen nemen aan Kaboutertennis. Vanaf 6 jaar is lidmaatschap wel verplicht.

Rood tennis (richtlijn t/m 9 jaar)
Het is belangrijk dat jonge kinderen spelen op het juiste formaat baan en met ballen die geschikt zijn voor hun leeftijd. Zo kunnen ze de techniek van het tennis het beste leren. En het is natuurlijk ook veel leuker! Als je begint met tennissen doe je dat op een klein veld met een zachte bal. Naarmate je beter kan tennissen wordt het veld groter en de bal harder. Bij minitennis speel je op een klein veld (meestal wordt hiervoor het servicevak gebruikt) met een hele zachte tennisbal met een lage stuit. Het zijn een soort foamballen die stage-3 ballen worden genoemd.

Oranje tennis (richtlijn t/m 11 jaar) 
In de categorie oranje tennis speel je op een driekwart baan met een zachte tennisbal met een lage stuit (stage 2-ballen). Deze ballen hebben het formaat van een normale tennisbal, maar zijn wat zachter.

Jeugdtennis (t/m 17 jaar)
Als de kinderen het rood en oranje tennis onder de knie hebben, zijn ze er klaar
voor om te gaan tennissen op een volledige tennisbaan. Ze maken dan ook gebruik van normale tennisballen.

Rood-Oranje Competitie
Om te beginnen is er voor de jongste en minst ervaren jeugdspelers de mogelijkheid om deel te nemen aan de Rood-Oranje Competitie. Deze competitie vindt plaats op een aantal zondagen (meestal 6 of 7) in april en mei. Teams van verschillende verenigingen gaan tegen elkaar spelen. De teams dienen te bestaan uit minimaal 3 kinderen. Een team kan bestaan uit zowel jongens als meisjes, hierin wordt geen onderscheid gemaakt.

Er wordt in 2 categorieën gespeeld:
– Competitie rood t/m 9 jaar;
– Competitie oranje t/m 11 jaar;

In totaal worden er 6 wedstrijdjes (enkelspel) per dag gespeeld, dus 2 wedstrijden per kind. Het kind dat het eerste 6 games heeft behaald, heeft gewonnen. Er wordt gespeeld met aangepaste ballen.

Jeugdcompetitie
Naast Rood-Oranje Competitie kunnen jeugdleden deelnemen aan de jeugdcompetitie. In de jeugdcompetitie wordt gespeeld op groot veld met normale ballen en volgens de reguliere spelregels. Ook tellen de resultaten mee voor de speelsterktebepaling. Jeugdcompetities t/m 10 jaar worden gespeeld op een groot veld, met aangepaste ballen.

De regionale en districtscompetities worden ingedeeld op leeftijd. Er is geen minimumleeftijd voor het spelen van jeugdcompetitie. Je mag altijd meedoen in een oudere leeftijdscategorie, maar nooit in een jongere. De maximumleeftijd is 17 jaar. Vanaf het jaar waarin je 18 wordt, mag je niet meer meedoen aan de jeugdcompetitie.
De regionale en districtscompetitie voor jeugd t/m 10 en t/m 12 jaar wordt gespeeld op woensdagmiddag. Voor de jeugd t/m 14 en t/m 17 is dit op zaterdagochtend of op zondagmiddag. Het is mogelijk om een jongensteam, meisjesteam of gemengd team te vormen met minimaal 4 spelers.

Landelijke competitie
De landelijke competitie wordt altijd gespeeld op zondag, zowel voor jongens-, meisjes- als gemengde teams. De teams worden op basis van speelsterkte in een bepaalde klasse ingedeeld. De jongens- en meisjesteams bestaan uit minimaal 4 personen en spelen 6 wedstrijden per speeldag, namelijk 4 enkelspelen en 2 dubbelspelen. De gemengde teams bestaan ook uit minimaal 4 spelers en spelen 8 wedstrijden per speeldag, namelijk 4 enkelspelen, 2 dubbelspelen en 2 gemengd-dubbelspelen. Jeugdleden mogen deelnemen aan de landelijke jeugdcompetitie tot en met het jaar waarin ze 17 jaar worden.