Vormen van jeugdtennis

Tenniskids Blauw (4-6 jaar; wordt op dit moment door TC Op Dreef niet aangeboden)

Voor de jongste kinderen is er Tenniskids BlauwIn deze eerste fase maken kinderenvan 4 tot jaar oud, kennis met de basis van tennis en de tennisvereniging. Door middel van speelse oefeningen ontwikkelen zij de eerste bal- en racketvaardigheden. De oefeningen, zoals tikspelletjes en balspelletjes met en zonder racket, zijn speciaal afgestemd op de leeftijd en de belevingswereld van een kind.

Tenniskids Rood (6-8 jaar)

In Tenniskids Rood maken kinderen, tot en met 8 jaar oud, verder kennis met het tennisspel. Ze leren de basisvaardigheden op het gebied van bewegen en coördinatie. Ze doen mee aan leuke activiteiten op de vereniging en spelen samen met hun team korte wedstrijdjes in de Rode competitie. Ook kunnen zij meedoen aan Tenniskids toernooitjes, die vaak maar een dag(deel) duren.

In Rood spelen de kinderen met een zachte rode bal op een minibaan.

Tenniskids Oranje (8-10 jaar)

In Tenniskids Oranje wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling. De kinderen zijn in de leeftijd van 8 tot en met 10 jaar oud en leren nieuwe slagen en technieken die hen helpen om uiteindelijk te kunnen spelen op een grote baan. Kinderen die spelen in Oranje kunnen wedstrijdjes spelen door samen met hun team mee te doen aan de Oranje competitie. Ook kunnen ze deelnemen aan Tenniskids toernooitjes. Dit zijn vaak eendaagse toernooitjes, die door het hele land georganiseerd worden. De wedstrijdjes in Oranje duren net iets langer dan in Rood.

In Oranje spelen kinderen met een oranje bal die geschikt is voor het spelen op een driekwartbaan.

Tenniskids Groen (10-12)

In de laatste fase, Tenniskids Groen, bereiden de kinderen zich voor op het ‘hele baan’ tennis. Technieken en tactieken worden verder ontwikkeld, maar ook de atletische vaardigheden. Kinderen die in Groen tennissen zijn in de leeftijd van 10 tot en met 12 jaar oud. In Groen worden de wedstrijden langer en het competitietennis speelt een belangrijke rol. De competitie die bij deze fase hoort heet de Groene competitie. De Tenniskids toernooitjes die voor kinderen in Groen worden georganiseerd zijn vaak over meerdere dagen verspreid. Deze Groene toernooitjes zijn soms ook gekoppeld aan een open junioren toernooi.

Kinderen die in Groen tennissen spelen met een langzame groene bal op een hele baan.

Jeugdtennis (t/m 17 jaar)
Als de kinderen het blauw/rood/oranje/groen tennis onder de knie hebben, zijn ze er klaar
voor om te gaan tennissen op een volledige tennisbaan. Ze maken dan ook gebruik van normale tennisballen.

Rood-Oranje-Groen Competitie
Om te beginnen is er voor de jongste en minst ervaren jeugdspelers de mogelijkheid om deel te nemen aan de Rood-Oranje Competitie. Deze competitie vindt plaats op een aantal zondagen (meestal 6 of 7) in april en mei. Teams van verschillende verenigingen gaan tegen elkaar spelen. De teams dienen te bestaan uit minimaal 3 kinderen. Een team kan bestaan uit zowel jongens als meisjes, hierin wordt geen onderscheid gemaakt.

Er wordt in 2 categorieën gespeeld:
– Competitie Rood t/m 8 jaar;
– Competitie Oranje t/m 10 jaar;
– Competitie Groen t/m 12 jaar.

In totaal worden er 6 wedstrijdjes (enkelspel) per dag gespeeld, dus 2 wedstrijden per kind. Het kind dat het eerste 6 games heeft behaald, heeft gewonnen. Er wordt gespeeld met aangepaste ballen.

Jeugdcompetitie
Naast Rood-Oranje Competitie kunnen jeugdleden deelnemen aan de jeugdcompetitie. In de jeugdcompetitie wordt gespeeld op groot veld met normale ballen en volgens de reguliere spelregels. Ook tellen de resultaten mee voor de speelsterktebepaling. Jeugdcompetities t/m 10 jaar worden gespeeld op een groot veld, met aangepaste ballen.

De regionale en districtscompetities worden ingedeeld op leeftijd. Er is geen minimumleeftijd voor het spelen van jeugdcompetitie. Je mag altijd meedoen in een oudere leeftijdscategorie, maar nooit in een jongere. De maximumleeftijd is 17 jaar. Vanaf het jaar waarin je 18 wordt, mag je niet meer meedoen aan de jeugdcompetitie.
De regionale en districtscompetitie voor jeugd t/m 10 en t/m 12 jaar wordt gespeeld op woensdagmiddag. Voor de jeugd t/m 14 en t/m 17 is dit op zaterdagochtend of op zondagmiddag. Het is mogelijk om een jongensteam, meisjesteam of gemengd team te vormen met minimaal 4 spelers.

Landelijke competitie
De landelijke competitie wordt altijd gespeeld op zondag, zowel voor jongens-, meisjes- als gemengde teams. De teams worden op basis van speelsterkte in een bepaalde klasse ingedeeld. De jongens- en meisjesteams bestaan uit minimaal 4 personen en spelen 6 wedstrijden per speeldag, namelijk 4 enkelspelen en 2 dubbelspelen. De gemengde teams bestaan ook uit minimaal 4 spelers en spelen 8 wedstrijden per speeldag, namelijk 4 enkelspelen, 2 dubbelspelen en 2 gemengd-dubbelspelen. Jeugdleden mogen deelnemen aan de landelijke jeugdcompetitie tot en met het jaar waarin ze 17 jaar worden.